Stal nierdzewna to jeden z najbardziej stabilnych chemicznie stopów. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje parametry nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną warstwę. Chroni ona stal przed negatywnym wpływem rozmaitych substancji chemicznych, a także podnosi jej odporność na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym
Ze względu na to, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno do składowania sporych ilości ukończonych już środków, jak i do prowadzenia procesów produkcyjnych. Wymienione wyżej właściwości sprawiają, że zbiorniki stalowe są także doskonałym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe.
Zbiorniki stalowe w branży spożywczej
Zbiornik nierdzewny jest często wykorzystywany w różnych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa lub placówkach gastronomicznych. W browarach, gorzelniach czy piekarniach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego stopu. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na tego typu naczyniach nie zbiera się nalot, który sprzyja skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami bądź zarazkami.