Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Chcesz kupić kapustę kwaszoną? Sprawdź artmankiszonki.pl.

Wyjątkowy smak białej kapusty kwaszonej jest ważną częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona elementem szeregu potraw i statystyczny Polak stosunkowo często kładzie ją na stole. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.

Dlaczego powinno się spożywać kiszoną kapustę?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, bowiem tych przymiotników używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na długie składowanie pożywienia. Na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez parę miesięcy. Niegdyś konsumowanie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie potrzebne minerały i witaminy, których zdobycie w zimowe miesiące było o wiele trudniejsze aniżeli współcześnie. A warto zaakcentować, iż kwaszona kapusta posiada dużo substancji koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się też inne konieczne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B3, B5, B9). Ponadto, kiszona kapusta to źródło m.in. błonnika pokarmowego, potasu i żelaza. Jednocześnie to żywność o małej wartości kalorycznej, wobec tego poleca się jej spożycie osobom pragnącym odchudzić się.

Jak używa się kapusty kiszonej w kuchni

Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się jako przystawka do potraw, jak i jako główny ich element. Na surowo przeważnie je się ją w postaci surówki z cebulką oraz tartą marchwią, która współgra z potrawami z ziemniaków oraz ryb, a czasami na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również artykuł, który idealnie komponuje się z borowikami i czerwonym mięsem, więc robi się z niej farsz do łazanek, pierogów i pasztecików. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie istniałyby najsmaczniejsze polskie dania jak bigos, góralska kwaśnica bądź kapuśniak.

Praktycznie każda babcia ma własny przepis na kwaszoną kapustę, jednak w dzisiejszych czasach sporadycznie przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania żywności na zimę. Kiszoną kapustę w niewielkich oraz dużych opakowaniach bez trudu kupić można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy producenci mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]