ekologiczne przetwory, zdrowa żywność ekologiczna

Jaką żywność uznaje się za ekologiczną?

Od prężnego rozwoju przemysłu żywieniowego, który daje się zauważyć od początku XX w., wyroby jedzone przez nas codziennie zaczęto często nasycać różnymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Jednakże wraz z rosnącą wiedzą odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć konsekwencje dla ich zdrowia, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni artykułów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej.

Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów

By jakiś wyrób dostępny w naszym kraju mógł tytułować się „eko”, musi sprostać wielu wymogom. Żywność eko i przetwory z niej wyprodukowane muszą pozyskać określone certyfikaty przyznawane przez wyznaczone do tego laboratoria. Głównym jednakże atrybutem spożywczych produktów eko jest to, iż zastosowane do ich przygotowania warzywa oraz owoce kultywowano z zachowaniem kluczowych norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie stosowali syntetycznych nawozów ani środków zabezpieczenia roślin, które mogłyby niekorzystnie wpływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które też szkodzą środowisku. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody powierzchniowe lub wywołują zasolenie gleby, a opryski pół silnymi pestycydami często skutkują śmiercią pożytecznych organizmów. Z kolei ekologiczna uprawa sprawia, że warzywa i owoce posiadają niższą zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych związków dostanie się do organizmu ich konsumentów.

Zamawiasz przetwory ekologiczne? Czytaj uważnie informacje na etykiecie

Przetwory ekologiczne podlegają stałej kontroli na każdym etapie produkcji, w tym również podczas magazynowania i transportu. Co ważne, gdy artykuł spełnia kryteria, jego wytwórca prócz standardowych informacji między innymi o dacie przydatności do spożycia, masie netto, kraju pochodzenia ingredientów, warunkach składowania czy kaloryczności, musi dodatkowo obligatoryjnie podać numer ID organu kontrolnego ten produkt oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc białe gwiazdki ułożone w kształt liścia. Szukając żywności ekologicznej trzeba więc czytać wnikliwie etykiety produktów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o przyznanych certyfikatach.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]