Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

Jeśli szukasz ogórków kiszonych w folii, skieruj się na ten adres.

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub w formie surówki do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszonki są zarówno pyszne, jak i zdrowe.

Kwaszone ogórki – kup gotowe bądź ukiś je sam

Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest niesłychanie łatwe. Stosuje się do tego duże kamienne garnki lub drewniane beczułki, w których ogórki zalewa się wodą z solą. Potem kładzie się je na przynajmniej 14 dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mniej kwaśnych smaków mogą spożyć kwaszonkę już po paru dniach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W bazowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku oraz koper, jakkolwiek smak kwaszonych ogórków można wzbogacić także innymi dodatkami, między innymi cząstkami marchwi, ziarnami gorczycy lub liśćmi czarnej porzeczki. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy też dużo miejsca w kuchni, by samemu zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarką albo piwnicą, w której może gromadzić przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że musimy odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – zawsze możemy dostać je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w pojemnikach czy w woreczkach z folii, które bez przeszkód da się schować w lodówce.

Czy należy jeść kwaszone ogórki?

Od stuleci znane jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, gdyż wraz z kwaszonkami konsumujemy pomocne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych i pozytywnie wpływają na ich florę, wspomagając w ten sposób trawienie. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie mają wiele kalorii (to około 12 kilokalorii w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, D i K1, a także mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, wapń, żelazo, fosfor i cynk. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? O ile nie przeszkadzają cierpkie smaki, zalecamy nie wyrzucać jej po zjedzeniu kiszonek. Lepiej dodać ją do zupy ogórkowej albo wypić, ponieważ w miarę kwaszenia mikroelementy przedostają się częściowo do soku. Należy jednakże podkreślić, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak spora ilość soli.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]