Nie szukaj już więcej! Tutaj kupisz kiszonki z warzyw.
Kiszone warzywa są tak mocno związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański smakołyk, sporadycznie napotykany w innych rejonach świata. Jednak kiszonki lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.
Z jakiego powodu kiszonki są popularne?
Historycy uznali, że proces zabezpieczenia pożywienia przez ich przechowywanie w soli, w solance albo w occie, znany jest ludzkości od ponad 4 tysiącleci. Proces ten prawdopodobnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z terytoriów antycznej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niskie pH zawiesiny, w której jest on zanurzony, blokuje rozwój bakterii przyspieszających gnicie. Parę wieków wstecz była to perfekcyjna metoda, by zwiększyć okres zdatności do spożycia ryb, warzyw oraz mięsa niekiedy o kilka miesięcy. W rezultacie pojawił się zwyczaj produkowania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o jesieni i zimie. Kiszonki od zawsze słyną z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest potwierdzone. Mają one między innymi dużo witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały w magazynie kiszonki, rzadziej chorowali na szkorbut. Ciekawostką jest, iż w naszym języku kwaszonki z warzyw nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt np z ziemniaków bądź buraka cukrowego.
Smak kiszonek z warzyw bywa inny w poszczególnych krajach świata
Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni w zasadzie na wszystkich kontynentach, również w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej oraz w Kanadzie, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie cieszy się szeroką popularnością. Tymczasem ogórki kiszone są tam bodaj niesłychanie lubianym dodatkiem do hot-dogów, sandwiczy oraz burgerów. W naszym kraju prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraczki, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Niemniej jednak nie tylko te warzywa można kisić. W różnych krajach świata kisi się m.in. brokuły, paprykę, jak również owoce (np. cytryny).
Ocet i Solanka modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dodając im kwasowości i chrupkości. Kwaszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się podstawą bądź ważnym dodatkiem do setek przepisów lokalnych. Należy wiedzieć, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych krajach świata, ponieważ zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek wyprodukowany wedle tradycyjnej polskiej receptury, nie będzie smakował identycznie jak ten wyprodukowany np. w Izraelu.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]