Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

Kliknij tu, aby zamówić sól kłodawską.

Składnikiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości posiada niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Dlaczego warto ich używać podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie wzbogaca smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (do 6 gramów na dobę) są niezbędne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów szacowanych na ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych pierwiastków i minerałów, takich jak żelazo, magnez czy potas, a zarazem jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak toksyczne metale ciężkie. Sól himalajska doskonale wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło żelaza, magnezu i wapnia

Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o dużym stopniu czystości – posiada 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do tradycyjnych kiszonek. Jest m.in. kopalnią żelaza, magnezu czy wapnia, czyli składników niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , zatem nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]