Środki dezynfekujące – dla gastronomii, szpitali i laboratoriów

Szukasz środków odkażające? Powinieneś odwiedzić ten adres.

Profesjonalne środki dezynfekujące pomagają utrzymać czystość różnorodnych powierzchni. Gdzie są używane i jak działają? Kiedy warto się w nie zaopatrzyć?

Środki do dezynfekcji powierzchni – zawartość i działanie

Spotykane w sprzedaży środki dezynfekujące mają na celu odkażanie oraz mycie powierzchni i narzędzi. Z ich pomocą możliwa jest likwidacja szkodliwych czynników, które mogą oddziaływać negatywnie na organizm człowieka i transferować zakażenia krzyżowe. Specjalistyczne preparaty są uzupełnione o składniki usuwające drobnoustroje oraz bakterie. W składzie środków do dezynfekcji zazwyczaj znajdziemy poliaminy, kwas nadoctowy, nadtlenek wodoru, czterorzędowe związki amonowe, chlor, aldehydy, alkohol, jak również wiele innych komponentów. Do najczęściej używanych środków należą oleje (np. do instrumentów chirurgicznych), płyny w sprayu, chusteczki do dezynfekcji oraz żele.

Przeznaczenie środków odkażających

Środki antyseptyczne wykorzystywane są wszędzie tam, gdzie konieczne jest zachowanie sterylnej czystości – w kuchniach, na stołówkach, laboratoriach czy w placówkach medycznych, gastronomicznych. Środki do dezynfekcji powierzchni używane są do sterylizowania urządzeń sanitarnych, podłóg, toalet, blatów, znajdują także zastosowanie przy myciu blenderów, maszynek do mięsa, sztućców, krajalnic oraz innych maszyn czy przedmiotów. Istotne jest dobranie właściwego środka dezynfekującego do powierzchni – niektóre preparaty mogą działać zbyt intensywnie i są w stanie uszkodzić czyszczony materiał. Należy zachować ostrożność w szczególności w przypadku nawierzchni ceramicznych – umywalek, pisuarów czy muszli klozetowych.

Nasze dane kontaktowe:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice

Mob.: +48 783-332-495
E-mail: [email protected]