Jeśli potrzebujesz barszczu czerwonego z zakwasu, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.
Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to danie typowo na święta, którą podajemy z reguły w czasie Wigilii bądź większych rodzinnych zabaw okolicznościowych. Tam, gdzie obyczaj spożywania obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu potraw.
Barszcz czerwony to zupa uniwersalna
Wydaje się, iż barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego trochę słodkawy, a zarazem kwaśny aromat powoduje, że bardzo dobrze stapia się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – jedni wolą w nim jajko, kartofle oraz kawałki kiełbasy, inni wrzucają do niego pierogi z mięsem, grzybami bądź kapustą. Barszcz czerwony to klasyczne posiłek obiadowe, lecz także wyśmienita przekąska bądź kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy idealnie pasuje do chrupkiego krokiecika z pieczarkami czy drożdżówki z kapuścianym nadzieniem.
Wypada zaakcentować, że barszcz czerwony, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminę C, mangan, jak również dużo żelaza, dlatego rekomenduje się go anemikom. Tymczasem ze względu na to, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym przeważnie je się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych!
Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz czerwony – każdy w kuchni używa swoich ulubionych dodatków i inaczej przyprawia tę potrawę. Jedni wolą pikantny barszcz, odpowiednio pieprzny, pozostali dodają do niego nieco cukru, żeby uwydatnić naturalny słodkawy smak buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaśny posmak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a dodatkowo zawiera więcej kluczowych składników odżywczych. Taki zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przygotować samemu, jednak proces fermentacji – zależnie od panujących w mieszkaniu warunków – trwa w okolicach 7 dni. Jeśli jednak nagle najdzie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub przez internet.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]