Posiadają wyjątkowy smak, wyglądają naprawdę ciekawie, zaś kupić je można wyłącznie w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są symbolem historycznej stolicy Polski i dumą tamtejszych piekarzy. Dlaczego szczycą się tak szczególnym zainteresowaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski na początku chcą skosztować właśnie opisywanego specjału?
Obwarzanki krakowskie – o tradycji kilka zdań
Historia wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII wieku. W annałach zaś opisano je wiek po tym, kiedy odnotowano, że jadła je sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je tylko w okresie Wielkiego Postu, jednak potem jadano je także w pozostałych porach roku. W piętnastym wieku król Jan Olbracht wydał dokument, według którego mogli produkować je tylko rzemieślnicy z Krakowa. Podobną rzecz zrobiła 5 stuleci potem UE, wpisując je na listę wyrobów regionalnych.
Obwarzanki krakowskie – sposoby produkcji
Obwarzanki mają kształt okręgu z łatwo zauważalną spiralną fakturą i średnicę w granicach piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od dawna wypiekane są według tego samego przepisu. Ich nazwa oraz unikalny smak są wynikiem obwarzania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – między innymi solą tudzież makiem – i piecze.
Nasze dane kontaktowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]